Bolehkah Air Zam Zam Diberikan Kepada Orang Kafir?

1. bolehkah kita memberi air zamzam kepada orang kafir sekiranya mereka meminta?

Jawapan : Harus memberikan air zam-zam tersebut dengan syarat orang bukan Islamtersebut tidak memusuhi agama Islam dan tidak berniat untukmenyalahgunakan air berkenaan dan diniatkan supaya orang kafir berkenaanterbuka hati untuk memeluk agama Islam dengan izin Allah S.W.T.

minum air zam zam

2. Assalamualaikum…Panel al-ahkam.net yang dihormati, Adakah terdapat larangan dari Rasulullah saw tentang membahagi2kan air zam-zam kepada orang kafir?
Terima kasih.

Jawapan: wa’alaikumussalam, Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan akhi shahnor77 dengan kemampuan yang ada, Insya-Allah.

Menurut Dr Abdullah al-Faqih bahawa tidak diketahui pula terdapat sebarang larangan terhadap orang kafir keatas penggunaan air zam-zam, walaupun ada dikalangan ulama’ yang tidak menyukai perbuatan ini, akan tetapi pandangan ini tidak benar [IslamWeb, FatwaID : 2449].

Dari sudut lain pula, perbuatan memberi air zamzam kepada orang kafir merupakan satu kerugian kerana orang Islam yang lain boleh memunafaatkan air tersebut, melainkan orang kafir tadi memang dalam keadaan kehausan. Sabda Nabi saw :-

“Air Zamzam adalah untuk tujuan apa-apa ianya diminum” (Riwayat Ibnu Majah, 2/1018; Al-Maqaasid al-Hasanah oleh al-Sakhaawi, ms. 359).

Faedah air zamzam sebagaimana didalam hadith diatas, hanya di berikan kepada orang Islam sahaja. WA. Sekian, wassalam

*Sumber dari alhafiz.net dan soaljawab.wordpress.com

sumber: detikislam.blogspot.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *